04 Μαρτίου 2010

ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ;

Μήνυμα εμπιστοσύνης από την έκδοση 10ετών ομολόγων


ΑΝΤ1

11:24, ανανέωση: πρίν 1 ώρα & 50'



Ραντεβού στην επόμενη δημοπρασία έκλεισε με τις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο αντλώντας μόλις 5 δισ. ευρώ, ενώ του προσφέρθηκαν 16 δισ. ευρώ και στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί να αναχρηματοδοτεί ομαλά το χρέος της χωρίς έμπρακτη κοινοτική στήριξη.

Η έκδοση πέτυχε τον πρώτο της στόχο της, να συγκεντρωθεί, δηλαδή, υψηλό ποσό προσφορών (16 δισ. ευρώ) και να γίνει κατανοητό ότι η χώρα δεν κινδυνεύει από κρίση ρευστότητας.

Ο δεύτερος στόχος ήταν να ενισχυθεί η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα προκειμένου να ρολάρουν άνετα οι επόμενες εκδόσεις χρέους. Στόχος που δείχνει να επιτεύχθηκε χάρη στην ρητή δήλωση του ΟΔΔΗΧ ότι δεν πρόκειται να αντληθούν πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Οι προσφορές που συγκεντρώθηκαν ξεπερνούν τα 15 δις ευρώ, παρέχοντας στους αναδόχους και το Δημόσιο την ευχέρεια να ικανοποιήσει την ζήτηση με βασικό γνώμονα την ποιότητα των χαρτοφυλακίων και τον ορίζοντα διακράτησής τους. Σύμφωνα με πληροφορίες σε Έλληνες πελάτες επιδιώκεται να δοθεί λιγότερο από το 20% της έκδοσης προκειμένου να ικανοποιηθεί η υψηλή ζήτηση από long only χαρτοφυλάκια του εξωτερικού.

Αντλώντας μόλις 5 δις ευρώ το Δημόσιο κλείνει το μάτι στις αγορές για τις επόμενες εκδόσεις χρέους που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσουν να έρθουν. Η προετοιμασία για τις επόμενες εκδόσεις, εξηγεί και την ακριβότερη τιμολόγηση των 10ετών σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Το Δημόσιο επέλεξε να δώσει μεγαλύτερο premium στους αγοραστές προκειμένου να ενισχύσει την ζήτηση για ελληνικά ομόλογα, παλαιά και νέα, αναφέρει επικεφαλής τμήματος Asset Management τράπεζας συμπληρώνοντας ότι αποτελεί μια αναγκαία, με όρους αγοράς, τακτική.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα λαμβάνει μικρή μόνο ανάσα ρευστότητας με την άντληση μόλις 5 δισ. ευρώ με κόστος μάλιστα υψηλότερο από αυτό που περίμενε η εγχώρια τραπεζική αγορά. Ο κίνδυνος για το ομαλό ξεδίπλωμα της παραπάνω στρατηγικής ενίσχυσης της όρεξης των ξένων για αγορά ελληνικών -παλαιών και νέων- ομολόγων έγκειται σύμφωνα με τραπεζίτες σε μια ενδεχόμενη νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P.

Υποβάθμιση που πιθανώς να δημιουργήσει προσκόμματα στην στόχευση σταδιακής αποκλιμάκωσης των spreads έκδοση με έκδοση το επόμενο τρίμηνο. Επιπλέον, το ερώτημα γιατί δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ αφού πήραμε τα σκληρά μέτρα θα καταστεί ακόμη πιο επίκαιρο καθώς πληρώνουμε κόστος 300 μονάδων βάσης για μικρά ποσά ενώ θα μπορούσαμε να δανειστούμε από το ΔΝΤ με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο το ποσό των 20 -25 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου